Bahan-bahan:
Ubi kayu ~ anggaran 1kg
Bawang merah - 8 ulas
Bawang putih - 4 ulas
Ikan bilis - segenggam
(Semua bahan diblender)
Cara Membuat :
1. Letakkan sedikit minyak dalam kuali.
Ubi kayu ~ anggaran 1kg
Bawang merah - 8 ulas
Bawang putih - 4 ulas
Ikan bilis - segenggam
(Semua bahan diblender)
Cara Membuat :
1. Letakkan sedikit minyak dalam kuali.
2. Tumis bahan-bahan dikisar tadi hingga wangi.
3. Masukkan ubi kayu yang telah dipotong kecil dan dibersihkan.
4. Masukkan air searas dengan ubi kayu tersebut.Tambahkan garam.
4. Masukkan air searas dengan ubi kayu tersebut.Tambahkan garam.
5.Tutup kuali dan direbus empuk.
Pastikan ubi tersebut telah empuk sebelum dihidangkan.
Note : The best part...kanji dari tumisan ubi kayu yang melekat di ubi kayu tersebut...paling sedap. Lembik2...
Pastikan ubi tersebut telah empuk sebelum dihidangkan.
Note : The best part...kanji dari tumisan ubi kayu yang melekat di ubi kayu tersebut...paling sedap. Lembik2...
~ Mak Ngah ~
No comments:
Post a Comment