Thursday 8 September 2011

Pengat Keladi + Keledek + Pisang


Bahan-bahan:
1 keladi ~ sederhana besar
1 keledek ~ sederhana besar
(dipotong dadu dan direbus + sedikit garam hingga empuk. Toskan)
6 batang pisang ~ Mak Ngah guna pisang nangka. Hiris tebal.
3 keping gula nira yg bulat~ dipotong kecil
50 sen sagu biji ~ guna separuh saja. Rendam kembang dan toskan.
RM1 santan pekat
Daun pandan, disimpul dan sedikit garam

Cara Membuat :
1. Cairkan gula nira bersama air di dalam periuk.
2. Masukkan daun pandan.
3. Ketulan gula dah cair, masukkan pisang dahulu diikuti keledek dan keladi yang telah direbus.
4. Masukkan santan pekat. Dah mendidih masukkan sagu biji dan sedikit garam. (syarat je...)
5. Tutup api
6. Kombinasi manis keledek, masam pisang nangka dan rasa tawar keladi tu yang melengkapkan rasa antara satu sama lain.


~ Mak Ngah ~

No comments:

Post a Comment