Bubur lambuk versi Farah (kawan lama semaktab)
Bahan-bahan:
3 pot (plastik) beras
300-500g daging dipotong kecil
Masukkan beras dan daging dalam pot. Penuhkan air. Set "AUTO". Masak hingga nampak lembut.
Bahan-bahan:
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- sedikit halia
- sedikit lada hitam
- sesudu udang kering (optional)
- sedikit jintan putih
Semua bahan di atas ditumbuk@dikisar ~jgn letak air banyak sangat. Kemudian di"tumis darat" ..istilah utk teknik menumis kemudian di tapis minyaknya. Ketepikan. Ini untuk elak minyak.
- 1@2 btg lobak, ikut saiz dipotong dadu
- kangkung, dibersihkan (optional)
- 10 ekor udang basah ~ dibuang kulit dan digoreng sekejap. Ketepikan
- RM1 santan.
- daun sup/daun bawang
- bawang goreng
CARA MEMBUAT:
1. Bila daging tu dah hampir-hampir lembut,beras pun dah nampak nak jadi bubur masukkan bahan kisar yang sudah ditumis darat tadi.
2. Masukkan lobak dahulu. Rasalah garamnya .
3. Masukkan santan dan udang yang digoreng sekejap tadi.
4. Last sekali dah ok rasa....dah 98% hampir selesai...barulah masukkan kangkung.
5.Taburkan daun sup. daun bawang dan bawang goreng.
~Mak Ngah~
No comments:
Post a Comment