Wednesday, 7 September 2011

Bubur Lambuk Slow Cooker

Bubur lambuk versi Farah (kawan lama semaktab)

 
Bahan-bahan:
 3 pot (plastik) beras
300-500g daging dipotong kecil
 
Masukkan beras dan daging dalam pot. Penuhkan air. Set "AUTO". Masak hingga nampak lembut.

Bahan-bahan:
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • sedikit lada hitam
  • sesudu udang kering (optional)
  • sedikit jintan putih
Semua bahan di atas ditumbuk@dikisar ~jgn letak air banyak sangat. Kemudian di"tumis darat" ..istilah utk teknik menumis kemudian di tapis minyaknya. Ketepikan. Ini untuk elak minyak.
  • 1@2 btg lobak, ikut saiz dipotong dadu
  • kangkung, dibersihkan (optional)
  • 10 ekor udang basah ~ dibuang kulit dan digoreng sekejap. Ketepikan
  • RM1 santan.
  • daun sup/daun bawang
  • bawang goreng
CARA MEMBUAT:
1. Bila daging tu dah hampir-hampir lembut,beras pun dah nampak nak jadi bubur masukkan bahan kisar yang sudah ditumis darat tadi. 
2. Masukkan lobak dahulu. Rasalah garamnya . 
3. Masukkan santan dan udang yang digoreng sekejap tadi. 
4. Last sekali dah ok rasa....dah 98% hampir selesai...barulah masukkan kangkung. 
5.Taburkan daun sup. daun bawang dan bawang goreng.


~Mak Ngah~

No comments:

Post a Comment