~Resepi ini diambil dari pemerhatian di rumah Cik Pah~
Bahan-bahan :
4 ekor bawal saiz tapak tangan dipotong 2 dan bersihkan
1 labu kecil bawang besar di hiris
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 tangkai daun kari
1 1/2 peket serbuk kari ikan bancuh dengan air
air asam jawa pekat
sedikit halba
sedikit garam
sayur tambahan : tomato , bendi
Cara Membuatnya:
1. Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih bersama daun kari dan halba.
2. Dah wangi, masukkan bancuhan serbuk kari. Lebihkan air (kitakan tak guna santan)
3. Masak rempah tersebut lama sikit lebih dari 5 minit. Biar api kecil.
* Itulah rahsia gulai Cik Pah. Rempah kari bagi betul-betul masak*
4. Masukkan ikan bawal.
5. Masukkan air asam jawa dan perisakan dengan garam
6. Last, masukkan sayuran.
~ Mak Ngah ~
No comments:
Post a Comment