~Resepi ini dari Uncle Jahar di Shah Alam sewaktu beraya di rumahnya baru-baru ini~
Semangkuk bilis digoreng dan asingkan
~ seelok-eloknya bilis rangup bila digoreng. Mak Ngah guna bilis Langkawi~
1-2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
8 biji cili merah@cili hijau ~ boleh tambah cili padi untuk lebih ummmphhh
~ semua bahan dihiris
* boleh tambah petai dihiris jika suka*
Cara Membuatnya:
- Tumis bawang besar, bawang putih dalam kuali
- Masukkan cili yang telah dihiris
- Perisakan dengan garam dan sedikit air asam jawa
- Boleh tambah sedikit gula...petua orang Jawa untuk ganti "Mak Aji"
- Barulah masukkan ikan bilis goreng tadi.
- Kacau sekejap dan tutup api.
~Mak Ngah~
No comments:
Post a Comment