Tuesday, 6 September 2011

Sambal Bilis Goreng

~Resepi ini dari Uncle Jahar di Shah Alam sewaktu beraya di rumahnya baru-baru ini~

Semangkuk bilis digoreng dan asingkan
~ seelok-eloknya bilis rangup bila digoreng. Mak Ngah guna bilis Langkawi~

1-2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
8 biji cili merah@cili hijau ~ boleh tambah cili padi untuk lebih ummmphhh
~ semua bahan dihiris
* boleh tambah petai dihiris jika suka*

Cara Membuatnya:
  • Tumis bawang besar, bawang putih dalam kuali
  • Masukkan cili yang telah dihiris
  • Perisakan dengan garam dan sedikit air asam jawa
  • Boleh tambah sedikit gula...petua orang Jawa untuk ganti "Mak Aji"
  • Barulah masukkan ikan bilis goreng tadi.
  • Kacau sekejap dan tutup api.

~Mak Ngah~

No comments:

Post a Comment