Resepi asal
---------------
200 gm spaghetti yang telah dicelur ~ Mak Ngah guna San Remo "Angel Hair". Air rebusan simpan.
2 sudu besar minyak zaitun
2-3 ulas bawang putih
3-4 udang sederhana besar ~ Mak Ngah tambah lagi
3-4 ekor isi kepah (Mussle) ~ Mak Ngah guna sotong potong bulat
Button mushroom (ikut suka)
1 sudu teh pati ayam
2-3 potong capsicum didadu@ potong memanjang
1 sudu teh oregano flakes
daun parsley (dicincang)
cili padi (jika mahu pedas) ~ Mak Ngah tukar ngan serbuk lada hitam
garam secukup rasa
* Mak Ngah tambah 2 biji tomato yang didadu
CARA MEMBUATNYA:
1. Tumis bawang putih dicincang tadi hingga kekuningan.
2. Masuk ayam kisar, udang dan sotong
3. Kacau rata dan masukkan button mushroom, capsicum , tomato bersama garam dan lada hitam. Gaul rata.
4. Masukkan spaghetti bersama sedikit air rebusannya jika nampak kering (untuk nampak basah...bukannya nak bagi berkuah )
5. Masukkan oregano, gaul sebentar dan sedia untuk dihidangkan panas-panas
~ Mak Ngah ~
No comments:
Post a Comment