Wednesday, 7 September 2011

Kepak Ayam Bermadu


Bahan-bahan:
20 ketul kepak ayam (kecil)
10 ulas bawang merah ~ dikisar
5 ulas bawang putih ~ dikisar
1-2 bawang besar dihiris
3 sudu besar cili kisar (bergantung kpd kepedasan)
2 buah pelaga. 1 bunga lawang dan 1 batang kayu manis
7 sudu besar madu
sedikit tomato puri @ tomato sos (optional)
sedikit daun kari

Cara Membuatnya:
1. Tumiskan rempah tumis (buah pelaga, bunga lawang + kayu manis).
2. Masukkan bahan kisar dan daun kari
3. Bila naik bau, masukkan sedikit tomato puri@tomato sos pun boleh.
4. Masukkan madu ke dalam bahan tumisan.
  5.Perisakan dengan garam
6. Masukkan ayam. 
7. Masukkan bawang besar hiris. 
8. Kacau rata...Sedia untuk dihidangkan

~ Mak Ngah~

No comments:

Post a Comment