Bahan-bahan:
Sepeket baby kubis dibasuh dan rendam dalam air garam sekejap
("kepak" sehelai-helai takut jumpa cacing atau pasir)
5 ulas bawang putih ~ ketuk@hiris terpulang
Sos tiram
Serbuk pati ikan bilis MAGGI
* Didihkan air di dalam periuk. Masukkan sedikit minyak masak@olive oil dan secubit garam ke dalamnya. Masukkan baby kubis . Celur sekejap saja dan angkat. Kalau rajin, rendam dalam air sejuk dari fridge*
Cara:
1. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak.
2. Bila dah keperangan a.k.a agak2 kehangusan (ikut suka) kasi angkat bawang putih itu. Ketepikan.
3. Lebihan minyak tadi dimasukkan sos tiram barang 2@3 sudu terpulang kepada empunya badan.
4. Tambahkan sedikit air dan masukkan 1 sedikit serbuk pati ikan bilis MAGGI. Rasalah masinnya. Kedua2 sos tiram dan serbuk pati ikan bilis tu udah masin.
5. Kalau nak style Cina agak pekat tu...bolehlah masukkan bancuhan tepung jagung.
6. Curahkan kesemua kuah atas kubis yang dah dicelur tadi.
7.Kemudian taburkan bawang putih goreng yang diketepikan tu..
~Mak Ngah~
No comments:
Post a Comment