Tuesday 6 September 2011

Mee Bandung Nenek Zahrah


Resepi ini untuk sekilo mee dan lebih kurang 3liter  kuah

BAHAN KUAH
300g daging lembu, direbus lembut dan hiris. Simpan air rebusan
300g udang hidup, dikupas kulit. Goreng sebentar dengan sedikit minyak. 
* Gunakan minyak tadi untuk menumis bahan kisar*
Kulit udang dikupas tadi direbus....simpan airnya
Tambah sedikit sotong pun boleh.

* 6-7 ulas bawang merah
* 4 ulas bawang putih
*Segenggam cili kering dah gunting~ rebus sekejap
*Sesudu besar udang kering
Kesemua bahan * diblend
4 sudu sos tomato/cili@ dua-dua
3 biji tomato buah, potong 4
2 biji ubi keledek@kentang~ dipotong kecil dan blend bersama sedikit air
(Guna keledek lebih manis. Kalau guna kentang, kena tambah gula lah)
2 genggam kacang tanah digoreng dan dikisar
garam, gula
4 biji telur

BAHAN SAYURAN@HIASAN
Sawi dipotong dan dicelur
Tauge dicelur
2 biji tauhu ~ digoreng dan dihiris
Daun sup
Limau nipis@kasturi
Cili merah (hiasan)
Bawang goreng
Note : nak tambah sayur lain tak de masalah

CARA MEMBUATNYA
1. Tumis bawang merah, putih, cili kering dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
2. Masukkan air rebusan daging, rebusan udang dan ubi keledek yang telah diblend.
3. Masukkan daging atau sotong kalau ada. Udang dah goreng sekejap tadi. Nak campak terus pun leh, nak masuk last pun tak apa.
4. Tunggu agak pekat.
5. Tambahkan sos tomato, garam dan sedikit gula.
6. Masukkan kacang tanah yang ditumbuk tadi.
7. Masukkan tomato buah dipotong tadi.
(Kalau malas nak celur sayur...boleh masuk sayuran sebelum pecahkan telur)
8. Pecahkan telur satu persatu. Api kecil..jangan kerap kacau. Nanti telur pecah.
9. Kuah sudah ready.......


~Mak Ngah ~

No comments:

Post a Comment