1 ekor ayam kampung (tak cepat hancur)
*kalau guna ayam pekan, goreng sekejap*
Bahan-bahan:
12 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2" halia
2" kunyit basah
2" lengkuas
5 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan manis
(semua bahan di atas di kisar).
Attention : Ketumbar biji dan jintan kisar kering kalau takut tak lumat.
Attention : Ketumbar biji dan jintan kisar kering kalau takut tak lumat.
3 batang serai ~ dititik
Ubi kentang (optional)
Air asam jawa, garam
Cara Membuat Ayam Ungkep:
1. Bahan kisar boleh ditumis atau dimasukkan terus ke dalam kuali.
2. Kalau ditumis, tunggu naik bau baru masuk ayam.
3. Masukkan serai, masukkan air dan tutup.
Sebab tu nama dia "ungkep" yg bermakna tutup dengan tudung kuali @ periuk
4. Tunggulah ayam dah dekat nak empuk, masukkan ubi kentang. Tak ada tak apa
5. Perisakan dengan garam dan air asam jawa
Note : kalau guna ayam pekan, last step baru masuk ayam
Cara Membuat Ayam Ketumbar:
Ikut semua step di atas 1-5
Cuma step 3, ganti dengan santan cair@lebihkan air
Step 6: Masukkan santan pekat (RM1)
Perbezaannya hanyalah Ayam Ketumbar berkuah...itu saja
~Mak Ngah~
No comments:
Post a Comment