Tuesday, 13 September 2011

Laksa Johor


Bahan-bahan:
Spaghetti, direbus bersama garam +  1/2 sudu kecil minyak. Toskan.
3 ekor ikan kembung  ~ rebus dan ambil isi
1/2 ikan tenggiri ~ rebus dan ambil isi
12 ekor udang basah ~ rebus berasingan dan dikisar
1 sudu besar udang kering ~ rendam dan kisar
5 ulas bawang merah ~ kisar
2 ulas bawang putih ~ kisar
2.5 cm halia ~ kisar
2.5 cm lengkuas ~ kisar
3 batang serai ~dititik
1 bungkus rempah kari ikan
1 mangkuk pati santan dari 1 biji kelapa (kisar bersama isi ikan)
1 1/2 mangkuk santan cair
5 keping asam keping
1/2 biji kelapa ~ kerisik. Mak Ngah guna 1 sudu kerisik segera
Garam

Cara Membuat :
 1. Panaskan minyak. Tumis semua bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari (bancuh sedikit air). Kacau rata.
3. Masukkan serai, santan cair. Biar mendidih.
4. Masukkan udang kisar, udang kering kisar dan isi ikan yang dikisar bersama santan pekat. 
5. Tambah asam keping dan garam.
6.Tambah kerisik.
7. Masak hingga kuah pekat

Bahan Ulam:
 
 
Tauge
Timun
Daun kesum dihiris
Limau kasturi
Lobak asin (optional)
Bawang besar (optional)
Sambal belacan

Cara Hiris Timun:


~ Mak Ngah ~

No comments:

Post a Comment