Resepi diperolehi dari tukang masak di Top Sport Food Centre, Kuching, Sarawak
Bahan-bahan:
1 1/2 kg ketam digoreng dahulu (half-cooked).
Ketepikan sebentar.
5 bawang putih - tumbuk kasar
20 biji lada hitam - tumbuk kasar
1 labu bawang besar - hiris
1 labu bawang besar - hiris
Sos tiram
Sos lada hitam
Sos cili (sedikit) ~ optional
Sos lada hitam
Sos cili (sedikit) ~ optional
Kicap~ Mak Ngah guna kicap manis Kipas Udang
Cara Membuat:
1.Tumis bawang putih bersama lada hitam.
1.Tumis bawang putih bersama lada hitam.
2.Tambah air dalam 1/2 cawan.(Jangan banyak air, bukan masak kicap).
3.Masukkan bawang besar hiris.
4. Setelah mendidih, masukkan sos tiram , sos lada hitam sos cili dan kicap.
5. Kalau guna kicap masin, tambah sedikit gula. Adalah rasa pedas, masin dan manis.
6.Bila dah pekat, masukkan ketam yg telah digoreng tadi.
~Mak Ngah~
No comments:
Post a Comment