Wednesday 7 September 2011

Ketam Lada Hitam

Resepi diperolehi dari tukang masak di Top Sport Food Centre, Kuching, Sarawak

Bahan-bahan:
1 1/2 kg ketam digoreng dahulu (half-cooked). 
Ketepikan sebentar.

5 bawang putih - tumbuk kasar
20 biji lada hitam - tumbuk kasar
1 labu bawang besar - hiris
Sos tiram
Sos lada hitam
Sos cili (sedikit) ~ optional
Kicap~ Mak Ngah guna kicap manis Kipas Udang
 
Cara Membuat:
1.Tumis bawang putih bersama lada hitam. 
2.Tambah air dalam 1/2 cawan.(Jangan banyak air, bukan masak kicap). 
3.Masukkan bawang besar hiris. 
4. Setelah mendidih, masukkan sos tiram , sos lada hitam  sos cili dan kicap. 
5. Kalau guna kicap masin, tambah sedikit gula. Adalah rasa pedas, masin dan manis. 
6.Bila dah pekat, masukkan ketam yg telah digoreng tadi.


~Mak Ngah~

No comments:

Post a Comment