Tuesday 22 November 2011

Tempe goreng bijan


Sebelum ini style Mak Ngah, tempe goreng dilumur bawang merah+bawang putih yang ditumbuk dan digoreng.
Adakala ditambah ketumbar dan ditabur tepung sebelum digoreng (ni style Nenek Zahrah wat)
La ni...Mak Ngah nak buat kelainan sikit.....
Mak Ngah guna tepung goreng rangup segera ( tepung goreng pisang, cempedak) dan sedikit bijan.

Tepung goreng rangup Cap Tarbus (popular kat sini) dan sedikit bijan

CARA-CARA:
1. Tempe dipotong ikut kehendak masing-masing
2. Lumurlah sedikit dengan bawang merah dan bawang putih sedikit berserta garam (optional)
3. Bancuh tepung dengan sedikit air...agak-agak kecairannya
4. Kalau tak buat step 2, tambahlah sedikit garam dalam bancuhan tepung tadi.
5. Masukkan bijan
 6. Celup tempe dan goreng
7. Cicah dengan sambal kicap....dah serupa snek pulak!

~Mak Ngah~

1 comment:

  1. Best Betting Odds in Asia - LuckyClub
    The best luckyclub.live betting odds for Asian markets · Asian Bookmakers · Bet365 · Bet365 · Betway · Bwin · BetNow · TheScore.com

    ReplyDelete