Bahan-bahan:
2 bungkus tempe ~ hiris kecil dan goreng sebentar. Ketepikan
3 biji kentang ~ hiris kecil dan goreng sebentar. Ketepikan
3 keping tauhu (takua) ~ hiris dan goreng sebentar. Ketepikan
sebungkus kecil suhun ~ direndam lembut dan tos
2 keping fucuk (tauhu kering) ~ direndam lembut dan digunting kecil. Toskan
Bahan tumis:
1/2 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
sedikit halia
10 atau lebih batang cili hijau dihiris ~ nak pedas tambah cili padi
ikan bilis
Boleh guna pedal @ hati ayam dihiris
gula dan garam secukup rasa
sedikit air asam jawa
kicap
Cara Membuatnya:
1. Tumis bahan tumisan dalam kuali, bawang, bilis dan last sekali cili hijau.
2. Masukkan tahu kering (fucuk). Masak hingga lembut . Tambahkan garam dan sedikit gula
3. Masukkan tempe, tauhu dan kentang yang sudah digoreng
4. Perisakan dengan sedikit air asam jawa dan kicap.
5. Last sekali...masukkan suhun yang telah ditoskan airnya.
1. Tumis bahan tumisan dalam kuali, bawang, bilis dan last sekali cili hijau.
2. Masukkan tahu kering (fucuk). Masak hingga lembut . Tambahkan garam dan sedikit gula
3. Masukkan tempe, tauhu dan kentang yang sudah digoreng
4. Perisakan dengan sedikit air asam jawa dan kicap.
5. Last sekali...masukkan suhun yang telah ditoskan airnya.
~ Mak Ngah ~
No comments:
Post a Comment